אין תפריט ארוחת בוקר סטנדרטי במלזיה (במלאית: sarapan) בשל המגוון האתני הרחב שבמדינה וההשפעות המודרניות שהגיעו אליה. ארוחת בוקר בסגנון מערבי, כמו דגני בוקר, ביצים מבושלות וטוסט, הפכו לשגרתיות בבתים ובמסעדות. אך המאכלים המסורתיים, המתבססים בעיקר על אורז ונודלס, עדיין נמצאים בפופולריות גבוהה. אפשר להתחיל את היום עם ה-nasi lemak או ה-kuih הנפוצים בכל מקום, להתפנק במרקי קונג’י, דים סאם או מרקי נודלס בסגנון הסיני, או לבחור בארוחה הודית כמו רוטי קאנאי, אידלי או thosai. במדינת קלנטן, המונח “נאסי ברלאוק” מתייחס לארוחת בוקר המורכבת מאורז ומנות משלימות.
לארוחות הצהריים והערב, המנות מוגשות במקביל ולא בסדר מסוים. הארוחה יכולה להיות מורכבת ממנה אחת לסועד אחד, או מאורז עם מגוון מנות משלימות לכל הסועדים. במסעדות בהן האוכל מוכן לפי הזמנה, האוכל מוגש לשולחן כשהוא מוכן, ללא הבחנה בין מנות ראשונות למנות עיקריות. במסעדות מסורתיות, בהן האוכל מוכן מראש, הסועדים מוזמנים להכין לעצמם את הארוחה ממגוון המנות הזמינות. בסגנון האינדונזי Nasi Padang, הסועד משלם על המנות שבחר. במסעדות מסוימות, הסגנון הזה ידוע בשם nasi campur, שפירושו “אורז מעורב”.
המוסד “בית פתוח” (במלאית: rumah terbuka) הוא אירוע פופולרי במהלך החגים, וגם לחגיגות ימי הולדת וחתונות. האירועים מתקיימים בבית המארח, וכולם מוזמנים, ללא קשר לרקעם. האוכל מסופק על ידי המארחים, והאורחים מוזמנים להכין לעצמם את הארוחה.
מוסדות המזון המלזיים כוללים את הקופטיאם, בית קפה מסורתי המופעל בעיקר על ידי הקהילה הסינית, ואת הדוכן Mamak, מסעדה מלזית המופעלת בעיקר על ידי הקהילה המוסלמית הטמילית. בכל אחת מהן ישנם מאכלים ומשקאות ייחודיים, המגיעים מהמסורת הרחבה של המטבח המלזי.
בקופטיאם, התפריט מגוון וכולל מנות כמו נאסי למק, ביצים מבושלות, רוטי בקאר, ומנות נודלס שונות. המשקאות הטיפוסיים בקופטיאם הם הקפה (קופי) והתה (teh), ולכל משקה ישנם גרסאות וגוונים שונים המבוססים על ההזמנה של הסועד. הסועדים משתמשים במונחים מסוימים כדי להתאים את המשקה לטעמם, כך שכל הזמנה היא חוויה ייחודית.
הדוכן Mamak, מצד שני, הוא מקום בו המסורת הטמילית המוסלמית מתגלה בכל הדרך. המנות בדוכן Mamak מגוונות וכוללות את ה-nasi kandar, ארוחה בסגנון מזנון בה הסועד בוחר מתוך מגוון מנות קארי. המחיר נקבע לפי המנות שהסועד בחר. בדוכנים אלה, האוכל מוגש בצורה חופשית, והסועדים מוזמנים להרכיב לעצמם את הארוחה מתוך המגוון הרחב של המנות הזמינות.
במהלך השנה, במיוחד בזמן החגים, המוסד “בית פתוח” הופך למסורת בלתי נפרדת מהתרבות המלזית. באירועים אלה, המארחים מזמינים את הקהל הרחב לביתם, לשתף פעולה, להכיר ולהתכרבל יחד. האירוח החם, האווירה הפתוחה והאוכל הטעים הופכים את האירועים הללו לחוויה בלתי נשכחת לכל המשתתפים.
בסך הכל, המטבח המלזי הוא תרבות שלמה לכל דבר. הוא מגלה את ההיסטוריה, המסורת והאנשים של מלזיה, ומציע חוויה קולינרית עשירה ומגוונת שאין דומה לה.